Önemli Linkler

30.01.2013 TBMM Genel Kurulu Soru-Cevap Bölümü

 

YUSUF ZİYA İRBEÇ (Antalya) – Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Uluslararası alanda terör örgütlerine silah temini ile ilgili önlemler alabilmek için Birleşmiş Milletlerde uluslararası silah ticaret anlaşması gündemde. İkinci oturumu mart ayının sonunda olacak Birleşmiş Milletlerde. Şimdi, bu anlaşmayı Türkiye destekliyor. Ben de Küresel Hareket Parlamenterleri İcra Kurulu üyesi olarak oraya katılıyorum. Yalnız, son günlerde aldığım raporlarda, Sudan dâhil olmak üzere bazı yerlerde Türkiye’nin denetim dışı silah temin ettiği yönünde haberler var. Bunun kayıtlara geçmesi yönünde Sayın Bakandan bir açıklama bekliyoruz. Çünkü, bu çok önemli. Türkiye’yi rencide edici bir durum. Onunla ilgili de, burada alınacak bu cevabı ben ilgililere ulaştırma imkânı bulmuş olacağım.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın İrbeç.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) –İrbeç Hoca’nın söylediğine cevap olmak üzere: Biz uluslararası hukuka aykırı, hiçbir ülkeye silah ihracatı yapmamaktayız. Dolayısıyla, ne Yemen’e ne Sudan’a ne de bir başka ülkeye uluslararası hukuka aykırı olarak bir silah ihracatımız söz konusu değildir.
 
Sayın İrbeç…
YUSUF ZİYA İRBEÇ (Antalya) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Bakan, biraz önce sorduğum soruya verilen cevabın ikna edici olabilmesi için ek açıklamaya ihtiyaç vardır. Konuyla ilgili haberler sıradan basın organları tarafından verilmemiştir. Söz konusu haberin kaynağı, Reuters ve Agence France-Presse’dir. 26 Ocak 2013 tarihinde, yerel saatle saat 12.47’de geçtiği haber aynen şöyle: “Sana; Yemenli otoriteler, Aden’in güney limanında gemiyle sevk edilen saldırı tüfeklerini yakaladı. Aynı ayda 2’nci defa olduğunu cuma günü medya rapor etti. Bir konteynerde tespit edilen silahlar arasında 115 T-14 Türk yapımı saldırı tüfekleri olduğunu Gümrükler Şefi Muhammed Zumam’ın bilgisine dayandırarak Saba Haber Ajansı haber yapmıştır. Sayın Zumam şöyle demektedir: ‘3.780 otomatik tüfek konteynerde bulundu. Plastik ev eşyası olarak etiketlenen bu kalemler, limana, geçen yıl Türkiye’den 16 Kasımda geldi.’ Sayın Zumam göndericinin ve alıcının ismini vermedi.” Sayın Bakan, Türkiye’nin itibarını uluslararası alanda olumsuz yönde etkileyen bu tür haberlere karşı Hükûmetiniz uluslararası alanda hangi ikna edici adımlar atmıştır?
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz Sayın İrbeç.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Sayın İrbeç, Yemen’e gerçekten, Türkiye’den böyle çok amaçlı kullanılabilen silahların gittiğinin ve gümrüklerde el konulduğunun, bunun da sıkıntıya yol açtığının farkındayız ancak bunlar buradan çıkarken… Bunlar “çift amaçlı” deyince yani kurusıkı olarak da kullanılabilen şeyler ancak gümrükten çıkarken bunlar gıda maddeleri olarak çıkıyor. Dolayısıyla, burada bir kaçakçılık var ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın da bu konuda soruşturmaları devam ediyor ancak şu çok net: Hem Dışişleri Bakanlığımızın yetkilileri Yemenli yetkililerle çok… Yemen’in Türkiye’ye güveni tamdır. Bizim de Yemen’de barıştan başka hiçbir şey istemediğimiz herkesin tartışmasız kabulüdür ancak böyle bir kaçakçılık veya Türkiye’den çıkarken gıda olarak gümrüğe bildirilip de Yemen’e böyle çift amaçlı kullanılan -ihracat diyelim artık- konteyner yükleri olmuştur, bunlar hakkındaki incelemeler devam ediyordur.
AHMET DURAN BULUT (Balıkesir) – Önüne gelen silah gönderebiliyor mu bu ülkeden dışarıya?
MAHMUT TANAL (İstanbul) – Gıda olarak gönderebiliyor.

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) – Gıda olarak bahsediliyor. Şimdi, dediği gibi, bu kadar, 150 milyar dolarlık bir ihracat yapıyorsunuz, konteynerlere yükleniyor. E, konteynerlerin denetimi de ihbara mı bağlıdır yoksa her birisini tek tek mi kontrol ediyor? Hem dünyadaki uygulamalarına bakın. Eski bir Denizcilik Müsteşarı olarak diyorum ki: Dünyadaki konteynerlerin hepsinin yüzde 3’ü geçmez kontrolü. Siz her konteyneri açarsanız hiçbir 150 milyarlık ihracata ulaşamazsınız, ticaretiniz aksar. Dolayısıyla da “random” derler, rastgele bir kontrol ve ihbara dayalı bir kontrol yapılabilir diye düşünüyorum ancak soruşturma neticelensin, onun üzerine gerekenler yapılır.

 

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili