Önemli Linkler

Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ Lüksemburg Heyetini kabul etti

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Yusuf Ziya İrbeç, 13 Ocak 2011 Perşembe günü Lüksemburg Parlamentosu Dış ve Avrupa İşleri, Savunma, İşbirliği ve Göç Komisyonu Başkanı Ben Fayot ve beraberindeki heyet ile görüştü.

 

İrbeç, görüşmede yaptığı konuşmada Türkiye ve Lüksemburg ilişkilerinin son derece iyi durumda olduğunu söyledi. İrbeç, Lüksemburg'un 2009-2010 döneminde Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olacağını belirten İrbeç, geçen yıl Lüksemburg Maliye Bakanının Türkiye'ye geldiğini, çifte vergilendirmeyi önleyen anlaşmanın karşılıklı imzalandığını anımsatarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de 100 milyon doların üzerinde seyrettiğini görmekten memnuniyet duyduğunu ve bu seviyenin daha da yükselmesini temenni ettiklerini belirtti.

İrbeç, Türkiye'nin 2013-2014'teki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği için Lüksemburg'u destekleyeceğini söyledi.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'in 21-22 Mart tarihlerinde Türkiye'ye ziyarette bulunacağını hatırlatan İrbeç, ziyaretin her iki ülke açısından önemli gelişmelere kapı aralayacağını ifade etti.

Yusuf Ziya İrbeç, açılan bazı fasıl başlıklarının Kıbrıs ile ilişkilendirilmesinden duyulan memnuniyetsizliği ifade ederek, Türkiye'nin gösterdiği çabaları takip etmeleri önerisinde bulundu. Kamu alımları ve enerji alanındaki fasılların bir an önce açılması için Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya gayret ettiğini belirten İrbeç, ''Türkiye, yargı ve temel haklarla ilgili açılacak 23. fasılda önemli adımlar attı. İnsan hakları ve çocuk haklarının geliştirilmesi, ifade özgürlüğü, farklı inançlara sahip vatandaşlarla ilgili düzenleme, biyometrik pasaportlardaki düzenlemeler Türkiye'nin katettiği mesafelerdir. Dostumuz Lüksemburg'un desteklerini bekliyoruz'' diye konuştu.

Ben Fayot da Türkiye'nin gerçekten büyük ve önemli bir ülke olduğunu, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak üzere Türkiye'ye ziyarette bulunduklarını anlatarak, Lüksemburg'un 2005 yılında müzakerelerin başlatılması için lehte oy verdiğini anımsattı ve desteklerinin devam edeceğini bildirdi.

AB üyeliği sürecinde Türkiye'nin yaşadığı gerginliği hissettiklerini ifade eden Fayot, ''Türkiye'nin AB'ye üyeliği bizim için gerçekten önemli. Biz her zaman Türkiye'nin AB'ye üye olmasını destekliyoruz. Umarım, bizim dönem başkanlığımızı beklemezsiniz. Lüksemburg'un 2015'teki dönem başkanlığından önce üye olursunuz'' dedi.

Reformlara da değinen Ben Fayot, bazen yapılan reformların uygulanmasına geçilmeden yeni reformlara ihtiyaç duyulabileceğini belirterek, ''Türkiye modern bir ülke, reform yapmak isteyen bir ülke. Bu olumlu sürece Lüksemburg'un desteği sürecektir'' diye konuştu.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı, Ben Fayot ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.

 

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili