Önemli Linkler

Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubunun TBMM'deki Temasları

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili AK Parti Antalya Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ, Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Tamas HEGEDÜS ve beraberindeki heyet ile 13 Ekim 2010 Çarşamba günü görüştü.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili AK Parti Antalya Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ, Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Tamas HEGEDÜS ve beraberindeki heyet ile görüştü. Görüşmeye AB Uyum Komisyonu üyesi Mardin Milletvekili Yard. Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL de katılarak görüş alışverişinde bulundu.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İRBEÇ, Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu heyetini TBMM'de görmekten mutluluk duyduğunu beliterek, Macaristan'ın yapıcı bir politika izlediğini görmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Tamas HEGEDÜS ise, Ankara'da bulunmanın kendileri için büyük bir mutluluk olduğunun altını çizdi.

Bu ziyaretin, yeni oluşturulan Macaristan Parlamentosu'nun içindeki Dostluk Grubunun TBMM'ye ilk ziyareti olduğunu söyleyen Hegedüs, partilerinin yeni bir parti olduğunu ve dostluk grubunun içinde de yeni milletvekillerinin olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kaydettiği gelişmeyi hayranlıkla izlediklerini söyleyen HEGEDÜS, Türkiye'de demokrasinin daha fazla güçlendirilmesi çabalarını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ ise, özetle Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri konusundaki görüşlerini belirterek düşüncelerini şu şekilde ifade etmiştir:

“”Macaristan 2011 yılının ilk yarısında AB Dönem başkanlığını üstlenecektir. 2010 yılı içinde Belçika ve İspanya ile birlikte AB Dönem Başkanlığı Troykası içinde yer almaktadır. Bu bakımdan, söz konusu süreçte Türkiye’ye olan desteğin çeşitli platformlarda ifade edilmesi bu dost ülkeden beklentimizdir. Ayrıca, Macaristan’ın AB katılım sürecindeki deneyimleri de bizim için çok faydalı olacaktır. Türkiye’nin AB üyeliği, Dış Politikasındaki önceliği oluşturmaktadır.
Macaristan, bugüne kadar AB genişlemesine ve bu çerçevede, özellikle ülkemizin AB üyeliğine önemli destek vermiştir. Macaristan’ın ülkemizin AB üyeliğine verdiği değerli desteğin, AB Dönem Başkanlığı sırasında da sürmesini beklemekteyiz.
“Ülkelerimizin uluslararası kuruluşlarda sergilediği işbirliğinden de memnuniyet duymaktayız. Bu yöndeki dayanışmamızın süreceğine inanıyoruz. NATO çerçevesindeki ittifakımız, savunma alanındaki ilişkilerimize de derinlik kazandırmaktadır.
Enerji, ülkelerimiz arasında işbirliği bağlamında ön plana çıkan alanlardan biridir. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerji arzı güvenliğinin en önemli unsurudur. NABUCCO projesi enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi bağlamında çok önemli bir seçenek sunmaktadır. Bu bakımdan, Türkiye NABUCCO projesinin hayata geçirilmesine büyük önem vermektedir. 13 Temmuz 2009 tarihinde Ankara’da imzalanan NABUCCO Hükümetlerarası Anlaşması’nın onay sürecinin Macaristan tarafından en hızlı bir şekilde tamamlanması memnuniyet vericidir.
Macaristan’ın Terörle mücadele konusunda Türkiye ile yaptığı yapıcı ve olumlu işbirliğinin altını da çizmek istiyorum. Bu işbirliğinin gelecekte de artarak sürmesine verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili