Önemli Linkler

İrbeç’ten öğrencilere konferans

   

 Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, 18 Mart 2011 tarihinde Marmara Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Kulübü’nde “Türkiye’nin Dış Politikası ve Ortadoğu’daki Son Gelişmeler” konulu bir konferans verdi.

 

Katılım yoğundu

Başta Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencileri olmak üzere bütün fakültelerden çok sayıda öğrencinin katıldığı  konferansa , son dönemde Ortadoğu’da ortaya çıkan gelişmeler dolayısı ile ilgi oldukça yoğun oldu.
Ortadoğu’daki gelişmeler
Konferansta Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili bilgi veren ve bu konuda uzman olan İrbeç ; “ Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasında bulunan İslam ülkeleri ile ilişkisi, 1970’li yılların başında kurulan İslam Konferansı Teşkilatı’na üyeliği sonrasında daha da hızlanarak devam etmiştir. 1973-1974 petrol krizi sonrasında ise, gelirleri hızlı bir şekilde artan bu ülkeler ile Türkiye’nin iktisadi ve ticari ilişkileri bambaşka bir noktaya ulaşmıştır. 1973 sonrası, özellikle Türkiye’nin dış müteahhitlik hizmetleri, körfez ülkelerinde başlayan imar ve yeniden yapılanma çalışmaları ile birlikte, ayrı bir itici güç olmuştur. 1980’li yılların başından itibaren daha da hızlanan ekonomik ve siyasi ilişkiler, Türkiye’nin bölgeyle olan derin tarihi ve kültürel ilişkilerini de olumlu   yönde etkilenmiştir.” şeklinde konuştu.
 
Masum insanların öldürülmesi kabul edilemez
İrbeç; “Günümüze gelince; Tunus, Mısır ve Libya başta olmak üzere bölge ülkelerinde halk tarafından dile getirilen demokrasi ve özgürlük taleplerinin barış ve huzur ortamı içinde karşılanabilmesi için, Türkiye’nin yapabileceği olumlu katkıların büyük bir hassasiyet içinde ele alınması gerekmektedir. Dönüşüm ve demokratikleşme  sürecinde, halka karşı şiddet kullanımının engellenmesi ise, önceliklerimiz arasında olmalıdır. Libya ve diğer ülkelerde özgürlük ve demokrasi taleplerini öne çıkaran halka karşı kullanılan şiddet uygulaması ve masum insanların öldürülmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır. Buna karşın, masum insanlara ve özgürlük mücadelesi içinde olan halka karşı yardım eli uzatırken, işgal anlamına gelebilecek uygulamalardan uzak durulmalıdır. Türkiye’nin, Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere, balkanlar ve Kafkasya  gibi   tarihi ve kültürel bağlarının kuvvetli olduğu bölgelerde, barış ve huzur ortamına   daha etkin katkı sağlayabilmesi için; taraf olduğu uluslararası kuruluşların katkılarını olumlu yönde etkileyebilecek girişimlerini de yine aynı duyarlılık ve hassasiyet içinde sürdürmesi gerekmektedir.”açıklamasında bulundu.
Dış politika yeniden gözden geçirilmeli
Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç son olarak; “Ortadoğu ve özellikle Afrika’da   görülen son değişim rüzgarları, Türk dış politikasının  yeniden gözden geçirilmesinin   kaçınılmaz olduğunu ortaya koymuştur. Çünkü, değişim rüzgarlarının yaşandığı bölgelerde, çok kısıtlı sayıda analiz yapabilen uzmanımızın bulunması bile, bu alandaki  eksikliği  gözler önüne sermektedir. Bu bakımdan, yapılacak çalışmalarda   hem üniversitelerin, hem de uzman sivil toplum kuruluşlarının katkısı   da etkin bir şekilde değerlendirilmelidir.” dedi.

 

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili