Önemli Linkler

Almanya Federal Cumhuriyeti AB Komisyonu Heyetinin TBMM'deki Temasları

Almanya Federal Cumhuriyeti AB Komisyonu heyeti, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ ile 13 Ekim 2010 tarihinde görüştü. Sayın İRBEÇ, heyetle görüşmesinden sonra heyetin komisyonu ziyareti vesilesi ile TBMM AB Uyum Komisyonu üyelerinin de katıldığı bir de öğle yemeği verdi.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Almanya Federal Parlamentosu AB Komitesi başkanı Sn. Gunther KRICHBAUM başkanlığındaki Alman heyetini, TBMM AB Uyum Komisyonu toplantı salonunda kabul etti. İkili ilişkiler ve Türkiye- Avrupa Birliği müzakere süreci konularında görüş alıverişinde bulunan Sn. İRBEÇ’ in özetle altını çizdiği mesajlar şu şekildedir:


“Almanya’nın geçmişte olduğu gibi ülkemizin AB üyeliğine aktif destek sağlaması ve bu konuda öncü ve kararlı bir tutum izlemesi büyük önem arz etmektedir. Kamuoyumuzun beklentisi, Almanya’nın AB üyeliğimizi desteklemede diğer üye ülkelerden geride kalmaması, bilakis eskiden olduğu gibi bu sürecin öncülüğünü yapmasıdır. Bu tabii beklentimizin temelini Türk-Alman ilişkilerinin derinliği ve zenginliği oluşturmaktadır.
Türkiye-AB ilişkileri AB üyesi ülkelerin oybirliği ile aldığı kararlar temelinde tam üyelik hedefiyle ilerlemektedir. AB müktesebatında yer almayan üyelik dışı alternatifleri kabul etmemiz söz konusu değildir. Bu yöndeki söylemler, kamuoyumuzda Türkiye karşıtlığı olarak algılanmaktadır.
Sn. MERKEL’in son dönemlerde kullandığı olumlu ifadelerinin yanında, Almanya Dışişleri Bakanı Sn. WESTERWELLE’ nin de hassasiyetlerimizi gayet iyi anlayan, teşvik edici mesajları ülkemizde yankı bulmuştur.
Türkiye’nin Birliğe katılımının sonuçları AB içinde doğru bir şekilde tartışılmamakta ve çoğunlukla iç politika meselelerine alet edilmektedir. Biz bu konuda, kapsamlı ve tarafsız bir tartışma yürütülmesini savunuyoruz.
AB’nin Türkiye’ye karşı vize politikasının gözden geçirilmesi gereklidir. Türk vatandaşlarına uygulanan vize, toplumlarımız arasında daha yakın ilişkiler kurulmasına temel bir engel teşkil etmeyi sürdürmektedir.”


Karşılıklı olumlu görüş ve temennilerin dile getirildiği bu tür ziyaretler, Almanya-Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerine olumlu yönde katkı sağlamakta ve çözüm bekleyen konuların daha sağlıklı bir şekilde ele alınmasına katkı sağlamaktadır.

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili