Önemli Linkler

Yurtdışında toplam 5 milyon civarında insanımız var

 Prof. Dr.Ziya İrbeç:AKP Antalya Milletvekili     
Adriyatikden Çin Seddine kadar oldukça geniş bir coğrafyada ya Türk, ya da Müslüman veya da Müslüman-Türk görürüz..
Türk edebiyatının zirve şahsiyetlerinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı bir diğer şairimiz Ziya Gökalp´ın ´Harabisin, harabati değilsin, gözün mazidedir, ati değilsin´ beytine karşılık ´Ne harabî, ne harabatiyim, kökü mâzide olan atiyim.´ şeklinde cevap vererek mâziye ve âtiye bakış açısını ortaya koymuştur.. Kökleri geçmişte olan ve atiye koşan bir milletin temsilcileri olarak, 60´lı yıllardan itibaren istikbal arayan insanlarımız aynı zamanda Türkiye´nin çok yönlü bir dış politika oluşturmasında katkısı olmuştur.

Kuzey-Batı Avrupa´da yoğun bir nüfusa sahibiz. Bu durum ikili ilişkilerde çok önem taşıyor. Yurtdışında toplam 5 milyon civarında insanımız var. Bu haliyle bir çok Avrupa ülkesinden daha fazla sayısı olan bir kitlenin tüm sorunlarını bir çırpıda çözmek kolay bir iş değildir. Artık insanlarımız bulundukları ülkelerde kendi dinamiklerini de etkin bir şekilde kullanmaya başladılar.
Avrupa-Türkiye ilişkilerinde AB´ye tam üyelik süreci en önemli gündemimizi oluşturuyor. Gümrük Birliği salt ekonomik bir işbirliği değildir. Burada ticaret elbette önemlidir. Ancak asıl hedef AB´ye tam üye olmaktır. 2004 yılında Türkiye müzakere sürecine girmiştir. Bu süreç şu anda bir şekilde devam ediyor.
AB ile devam eden müzakere sürecinde bazen zorluklar yaşandığı doğrudur. AB Türkiye´den Kıbrıs konusunda tek taraflı bir çözüm istemektedir. AB´nin Birleşmiş Milletlerin müdahil olmadığı bir çözümü dayatması problem oluşturmaktadır. Bu problemleri zamanla aşarak tam üye olmayı umut ediyoruz.
AB´ye tam üyelik demek, aslında 450 milyonluk geniş bir topluma hitap etmek demektir.. Bu bizim için de çok önemli bir pazardır. Avrupa Birliği’nde iç ticaret boyutları oldukça arttı. AB uzun vadede kendi kendine yeten bir oluşum oluyor diyebiliriz. Böyle bir ortamda Avrupa´da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımızın konumu bizim için çok önemli. Onların varlığı Türkiye´nin AB ilişkilerinde ve dünya barışında önemli etkileri olacaktır.

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili