Önemli Linkler

26.06.2012 Tarihli Anadolu Ajansı Haberi

 

ANKARA (A.A) - MHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, TBMM Başkanlığı'na gönderilen mahkeme kararının 7 Mart'ta verildiğini, kararın temyiz aşamasında olduğunu bildirdi.
MHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili İrbeç'in ihraç kararının iptali için Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın reddedilmesinin ardından, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nde kararın temyiz duruşması yapıldı.
Duruşmaya İrbeç ve avukatı Yusuf Rıza Çolak ile MHP'nin avukatı Yüksel Evci katıldı. Avukat Çolak, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin MHP'den ihraç kararına itirazlarını gerekçe göstermeksizin reddettiğini savundu.
İhraç kararının usule aykırı olduğunu ileri süren Çolak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin parti disiplin kuruluna İrbeç'in MHP'den kesin olarak ihraç edilmesini rica ederim'' şeklinde bir yazı gönderdiğini, bunun disiplin kurulunun takdir yetkisini elinden almak anlamına geldiğini iddia etti.
Çolak, disiplin soruşturması yapılmadan ve fezleke hazırlanmadan karar verildiğini, soruşturma kurulunun da disiplin kurulu üyelerinden oluştuğunu bunun usule aykırı olduğunu öne sürdü.
Disiplin Kurulu kararında imzası bulunan bir üyenin farklı kararlardaki imzalarının aynı olmadığını tespit ettiklerini iddia eden Çolak, karar örneklerini daireye sundu.
MHP'nin avukatı Yüksel Evci de Siyasi Partiler Yasası'na göre, yerel mahkemenin bu konuda verdiği kararın kesin olduğunu ve temyiz edilemeyeceğini ifade etti. Evci, temyiz talebinin reddedilmesini istedi.
İrbeç de savunmasında ihraç talebini 22 Ekim 2011'de televizyondan öğrendiğini anlatarak, Bahçeli'nin ''Bu bir siyasi mayındır, pimi patlatılmalıdır'' şeklindeki ''ölüm tehdidi içeren'' söylemlerinin basına yansıdığını, bunun da bir yönlendirme olduğunu ileri sürdü.
İhraç kararına yaptıkları itirazla ilgili, yerel mahkemenin 7 Mart'ta karar verdiğini belirten İrbeç, ''Yangından mal kaçırır gibi temyiz duruşmasının yapılmasının hemen öncesinde basına ihraç edildiğim duyuruldu. Kesinleşmiş karar yok ama 'kesin ihraç' diye 9 gazetede haber var'' diye konuştu.
MHP'nin milletvekili sayısı 1 azaldığında 3 komisyon hariç bütün komisyonlarda 1 kişi az temsil edileceğini anlatan İrbeç, ''karar 3 ay önce verilmesine karşın neden bunun kesin bir karar gibi dün duyurulduğunu'' sordu.
İrbeç, ''İhraç işlemi ne kadar hukuksuzsa, bu işlem de o kadar hukuksuzdur. 3 ay önceki karar kesin kararmış gibi basına servis ediliyor. Milletvekili hakkını savunamazsa vatandaş nasıl savunacak'' dedi.

-''TBMM Başkanlığı beni bağımsız ilan edemez''-
 
Yusuf Ziya İrbeç, duruşma öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''TBMM Başkanlığı'na gönderilen mahkeme kararı 7 Mart'ta verildi. Karar temyiz aşamasında ve kesin değil'' dedi.
Bu kararın kesin karar gibi temyiz duruşmasının hemen öncesinde verilmesini manidar bulduğunu ifade eden İrbeç, şunları söyledi:
''Partiden kesin ihraç edilmediğim sürece TBMM Başkanlığı beni bağımsız ilan edemez. Bu bir yetki aşımıdır. TBMM Başkanlığı'nın bir milletvekilinin hangi partiden olduğuna karar verme yetkisi yok. Meclis başkanı partiden gelen talebi incelemeden karar vermiş. Benim üzüldüğüm nokta Meclis Başkanı'nın hukukçu olması. Bu hukuksuzluğun Meclis Başkanı tarafından yapılması garabettir.''
İrbeç, TBMM'den kendisine henüz bir bildirim yapılmadığını da belirtti.
MHP Meclis Grup Başkanlığı, Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in partiden kesin olarak ihraç edildiğini bir yazıyla dün TBMM Başkanlığı'na bildirmiş, yazıda, İrbeç'in mahkemeye yaptığı başvurunun reddedildiğine ilişkin karara da yer verilmişti.
 
Muhabir: Ferdi Türkten
Yayıncı: Tolga Özgenç

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili