Önemli Linkler

AB'DE ELİMİZ GÜÇLÜ OLMALI

Alternatif Bakış'a bu haftaki konuğum AK Parti Antalya Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Üyesi Prof. Dr.
Yusuf Ziya îrbeç oldu. Yurt dışında önemli görevlerde bulunduktan sonra ülkesine dönen ve birçok önemli üniversitenin kuruluşunda ve yönetiminde yer almış bir isim olan îrbeç, ani bir kararla 22 Temmuz'da milletvekilliğine adaylığını koydu. Beni kırmayarak bu hafta köşeme misafir olan Prof. Dr. Yusuf Ziya îrbeç, ülkemizi yakından ilgilendiren konularda değerli görüşlerini bizimle paylaştı...
Müzakere sürecinde söylenenin aksine rehavet olmadığını belirten İrbeç, "Şu anda fasıllar bir bir açılıyor. Ülke olarak uluslararası alandaki konumumuzu güçlendirdiğimiz müddetçe, Avrupa Birliği ile ilişkilerde ibre lehimize döner" dedi Koca Amerika Çin'in neyinden korkuyor? 
"Dünyadaki siyasi ve ekonomik dengelerin ne durumda olduğunu?" sorduğumuz Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, bu konuda şu örnekleri veriyor. "Sizin de söylemiş olduğunuz gibi şu anda dengeler yeniden değişiyor. Ancak şurası da bir gerçek ki, dünyadaki üretimin yüzde 25'i halen ABD'nin elinde. Ancak uzun vadede bunun tersine dönmesi de mümkün, özellikle Çin'de çok ucuz iş gücü olması neredeyse tüm Amerikalı firmalann burada yatırım yapmasına sebep oluyor. Bundan dolayı da tedbir almak zorunda. Tabii bu konuda başka kartlar da ileri sürülüyor.
Mesela, diğer ülkelerin atom bombası yapmasına karşı duran Amerika, Hindistan'ın atom bombası yapmasını destekliyor. Çünkü Hindistan'ın Çin'e kayması ABD'nin işine gelmiyor. Kutuplaşmanın en belirgin örneği Kosova'da ortaya çıktı..."

2 BİN $'IN HİKÂYESİ: Bir gecede nasıl zengin olduk? 
Aynı zamanda bir iktisatçı da olan İrbeç, yeni milli gelir düzenlemesiyle ilgili şu bilgileri veriyor: "Avrupa Hesaplamaları Sistemi'ne göre yeniden yaptığımız düzenleme ile stokta olan ancak görülemeyen bazı kalemler ortaya çıkartıldı. Bazıları, 'yani benim cebime bir günde 2 bin dolar mı girdi?' diyor. Hayır, girmedi ancak bu 2 bin dolar saklanıyordu. Ne yazık ki ülkemizde stok ekonomisi var.
Bugün görünürde 500 lira kazanan bir insan bakıyorsunuz 5000 lira harcıyor. Kayıt dışı ekonomiyi yüzde AO'lar civarında düşünürseniz bu 2 bin dolar normal bir rakamdır."

EKONOMİK OLARAK GÜÇLÜ OLMALISINIZ

AB gündemde. Size göre süreç ne durumda?
2003 yılında AB'ye tam üye olmak üzere müzakere sürecine başladık, Evet, bir kısım çevreler tarafından bu sürecin yavaşladığı konusunda eleştiriler alıyoruz ancak bu eleştiriler bana göre çok yersiz. Şu anda Dışişleri Bakanımız Ali Babacan, Baş Müzakereci sıfatı ile ilişkileri gayet başarılı bir şekilde götürüyor ve fasıllar açılmaya devam ediyor. Ülke olarak uluslararası alandaki konumumuzu güçlendirdiğimiz müddetçe AB müzakere sürecindeki konumumuzu da güçlendiririz. Yine ekonomik olarak da yükselmeyi devam ettirirsek, hem ülkemizin yaşama standartları yükselir, hem de uluslararası platformda güçlü bir ülke haline geliriz. îşte o zaman da ibre lehimize döner.


BlZ HEYECANIMIZI KAYBETMEDİK!

AB ile ilgili heyecanımız eskisi gibi değil? Açıkçası, AB açısından da benzer sıkıntılar var.
Çünkü halen Avrupalılara Türkiye'nin konumu yeterli bir şekilde anlatılabilmiş değil. Bu nedenle de yapılan kamuoyu araştırmalarında istenilen sonuçlar aknamayabiliniyor. Ancak bu bir süreç ve özellikle iktidarların bu süreç içerisindeki tutumları ve politikaları son derece önemli.
Ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle iş birliğini, hem üye ülkeler hem.de Avrupa Parlamentosu bazında geliştirecek şekilde planlıyoruz. Bu planlama karşılıklı görüş alışverişleri, ziyaretler ve temaslar gibi çeşitli şekillerde oluyor. Avrupa Birliği ülkeleri ile ilgili hangi konularda tıkanmalar var ve bu tıkanmaları nasıl aşabiliriz? sorularının cevabı da yine bu Komisyon'da ele alınıyor.

Balkanlar bİzden yana Balkanlarda hava nasıl?

Sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminden beri bu bölgelerde üniversitelerin kurulması yönünde ciddi teşvikleri vardı. Ben de şu anda Makedonya'da faaliyet gösteren Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin kurucu rektörü olarak bir süre bu bölgede bulundum. Makedonya, 300 sene Osmanlı egemenliğinde kalmış bir ülke. Türklere karşı büyük bir muhabbet söz konusu.


ÜNİVERSİTELER DÜNYADAN KOPUK

Prof. Dr. Yusuf Ziya irbeç, artık bir öğrencinin 5 veya 6 meslek değiştirerek emekli olduğunu, dolayısıyla Avrupa'da da dahil, üniversitelerin dünyadan kopuk yaşadığını söyledi.

 

TÜRKİYE GAZETESİ-21.04.2008

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili