Önemli Linkler

Konuşma Yusuf Ziya İrbeç

TBMM, 20 ARALIK 2009, Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ
Antalya Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkan Yardımcısı

SAYIN BAŞKAN
DEĞERLİ MİLLETVEKİLLERİ

AK PARTİ GRUBU ADINA YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 2010 YILI BÜTÇESİ HAKKINDA SÖZ ALMIŞ BULUNUYORUM. HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM.

ÜLKEMİZ ÇOK DİNAMİK BİR NÜFUS YAPISINA SAHİPTİR. BAŞKA BİR İFADEYLE TÜRKİYE, GENÇ NÜFUSUN TOPLAM NÜFUS İÇİNDEKİ PAYININ HİSSEDİLİR ÖLÇÜDE YÜKSEK OLDUĞU BİR ÜLKEDİR.

GENÇ NÜFUS, ÖNEMLİ BİR REKABET GÜCÜ UNSURUDUR. TÜRKİYE’NİN BU DİNAMİK GENÇ NÜFUSU; ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ ANLAYIŞINI EN SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE ÜLKE KALKINMASI İÇİN SEFERBER EDEBİLMELİDİR. BUNUN İÇİN, GÜNÜMÜZ DÜNYASINDAKİ İLMİ VE SOSYAL GELİŞMELER ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİLMELİDİR.

ULUSLARARASI BİLGİ KAYNAKLARINDAN BESLENEREK YETİŞEN ÖZGÜVENİ YÜKSEK BİR BİLİM ADAMI KUŞAĞI; REFAH, HUZUR VE KALKINMANIN MOTORUDUR.

BU ÇERÇEVEDE, YUNUS EMRE, MEVLANA, HACI BEKTAŞ-İ VELİ GİBİ HOŞGÖRÜ SAHİBİ ŞAHSİYETLERİN SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNE İNŞAA ETTİKLERİ, TARİHİMİZİN VE YAŞADIĞIMIZ COĞRAFYANIN TESİR VE KÜLTÜREL DİNAMİKLERİNİ DE İÇİNDE BARINDIRAN TÜRK MİLLETİNİN KÜLTÜR DOKUSUNU İLMİ GERÇEKLER IŞIĞINDA DANTEL GİBİ ÖRMEK; YİNE DİNAMİK VE HEYECANINI KAYBETMEMİŞ BİR YÜKSEKÖĞRETİM ANLAYIŞI İLE MÜMKÜNDÜR.

TÜRKİYE’NİN KALKINMASINA ETKİ EDEN GÜNÜMÜZÜN TEKNOLOJİK VE SOSYAL GELİŞMELERİNİ BU MİLLETİN HİZMETİNE SUNMAK DA O KADAR ÖNEMLİDİR.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA, HER ALANDA KALKINMA VE REFAHA KATKI SAĞLAYAN ETKİN ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR. BU ÇALIŞMALARIN MİLLETİMİZLE PAYLAŞILMASI; ÜLKEMİZİN BİRLİK, BERABERLİK, KARDEŞLİK VE MUTLULUĞU İÇİN OLDUKÇA ANLAMLI BİR BEKLENTİDİR.

GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA BİLİM VE DÜŞÜNCENİN GELİŞMESİ İÇİN HEM KURUMSAL HEM DE ZİHİNSEL ANLAMDA DIŞA AÇIKLIK ÇOK ÖNEMLİDİR. YÜKSEK ÖĞRETİMDE İLMİ GERÇEKLER YERİNE İDEOLOJİK YAKLAŞIMLARA ÖNCELİK VERMEK İSE, İÇE KAPANMAYI VE KISIR ÇEKİŞMELERİ BERABERİNDE GETİRMEKTEDİR.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
TÜRKİYE’DE BİLİM DÜNYASININ DAHA VERİMLİ BİR ORTAMDA GELİŞEBİLMESİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA; 2010 YILI BÜTÇESİNDEN ÜNİVERSİTELERE AYRILAN TOPLAM KAYNAK 8,7 MİLYAR TL’DEN (YÜZDE 6.9’LUK ARTIŞLA) 9,3 MİLYAR TL’YE ÇIKARILMIŞTIR. YİNE ÜNİVERSİTELERİN YATIRIMLARI İÇİN 2009 YILINDA AYRILAN 1,8 MİLYAR TL ÖDENEK İSE, (YÜZDE 16,6 ORANINDA ARTTIRILMIŞ VE) 2,1 MİLYAR TL’YE YÜKSELTİLMİŞTİR.

2006,2007 VE 2008 YILLARINDA 41 YENİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ KURULMUŞTUR. KURULAN 41 YENİ ÜNİVERSİTEYE 2009 YILINDA 970 MİLYON TL ÖDENEK KONULMUŞ İKEN, BU RAKAM 2010 BÜTÇESİNDE ( %31 ARTTIRILMIŞ VE) 1,3 MİLYAR TL’YE YÜKSELTİLMİŞTİR.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
AK PARTİ HÜKÜMETLERİ, 81 İLİMİZİN HEPSİNİ ÜNİVERSİTEYE KAVUŞTURMUŞ VE ÜNİVERSİTE SAYISINI 139’A ÇIKARMIŞTIR. TABİİ, BU SÜREÇTE MUHALEFET GRUPLARININ DA KATKILARI OLMUŞTUR, BU VESİLE İLE ONLARA DA TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

TÜRKİYE’DE ÖĞRETİM ELEMANI SAYISI 100 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMIŞTIR. BU SAYININ HIZLI VE KALİTELİ BİR ŞEKİLDE YÜKSELMESİ TEMENNİMİZDİR. ÖĞRETİM ELEMANI SAYILARI GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA, TÜRKİYE GENELİNDE BİR ÖĞRETİM ELEMANINA DÜŞEN ÖRGÜN ÖĞRETİM ÖĞRENCİSİ, ULUSLARARASI STANDARTLARDA KABUL EDİLEBİLİR SEVİYELERE ÇEKİLMİŞTİR.

EĞİTİM YATIRIMLARI SOSYAL FAYDASI SOSYAL MALİYETİNDEN DAHA ÖNEMLİ, DAHA BÜYÜK OLAN YATIRIMLARDIR, HARCAMALARDIR.

EĞİTİM HARCAMALARI, ÖZELLİKLE KAMU EĞİTİM HARCAMALARI YOLUYLA DEVLET, FIRSAT EŞİTLİĞİNİN GERÇEKLEŞMESİ YÖNÜNDE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMAKTADIR.

TÜRKİYE’DE KALKINMANIN VE DEMOKRATİK DEĞERLERİN DAHA KALICI VE ETKİN OLABİLMESİ İÇİN; EĞİTİM VE ÖZELLİKLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ YETERİNCE YAYGIN HÂLE GELMESİ OLDUKÇA ANLAMLIDIR.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, HER YAŞTAKİ ÖĞRENCİ VE VATANDAŞLARIMIZA, HAYAT BOYU ÖĞRENEN MERKEZLİ BİR YAKLAŞIMLA ORTAM HAZIRLAMA ZORUNLULUĞUNU GÖZDEN KAÇIRMAMALIDIR.

KÜRESELLEŞME VE EKONOMİK YENİDEN YAPILANMALAR DAHA YÜKSEK NİTELİKLERİ GEREKTİRMEKTEDİR. ÇAĞDAŞ BİLGİ TOPLUMU İLE BİRLİKTE YÜKSEKÖĞRETİM, KÜRESEL DÜZEYDEKİ HİZMET TİCARETİNİN EN ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİ HÂLİNE GELMİŞTİR.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ İDARİ, MALİ ÖZERKLİĞE SAHİP OLMALARI ESAS OLMALIDIR. ANCAK; “ÖZERKLİK” KAVRAMI “SORUMSUZ OLMAK” ANLAMINA GELMEMELİDİR.

ÜNİVERSİTELERİMİZ İÇİN AKADEMİK ÖZGÜRLÜK VE ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİNİ SONUNA KADAR SAVUNUYORUZ; FAKAT, ONLAR DA ELEŞTİRİDEN MUAF TUTULAMAZLAR. HESAP VERİLEBİLİRLİK, YERİNDELİK VE AKADEMİK DEĞERLERE RİAYET KONULARINDA SORUMLULUKLARI VARDIR.

BU DUYGU VE DÜŞÜNCELERLE YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BÜTÇESİNİN MİLLETİMİZE HAYIRLI, UĞURLU OLMASINI TEMENNİ EDER, MEMLEKETİMİZİN KIYMETLİ EVLATLARI BÜTÜN GENÇLERİMİZE HEM ÖĞRENİMLERİNDE, HEM DE ÖMÜR BOYU ÇALIŞMA HAYATLARINDA BAŞARILAR DİLERİM. HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM.

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili