Önemli Linkler

16.01.2013 TBMM Genel Kurulu Soru-Cevap Bölümü

 

YUSUF ZİYA İRBEÇ (Antalya) – Teşekkür ediyorum.
Sayın Bakan, petrol ve doğalgazın ötesinde temiz enerjiye yatırım önem kazanıyor. 2023 yılına kadar enerji kaynaklarının yüzde 30’unu yenilenebilir yapma hedefinizin gerçekleşme oran 2012 yılı sonu itibarıyla nedir?
2030 yılına kadar yirmi nükleer reaktör kurma planınızda Japonya’daki Fukuşima faciası bir değişiklik getirdi mi?
Kaya gazında Çin, ABD, Arjantin, Meksika, Güney Afrika ve Avustralya avantajlı görünüyor. Bu konuda Türkiye’nin hamleleri nelerdir?
Rusya ile Almanya, Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşınacak gaz üzerinde anlaşarak Kuzey Akım Projesi’ne çoktan başladılar. Bu proje sonlandırıldığında Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya gibi transit ülkelere bağlı kalmaksızın Almanya’ya gaz nakledilecek. Öte yandan Avrupa Birliği gemilerle sıvı gazın ithalatını arttırdı. Buna karşılık Güney Koridoru’nu oluşturan doğalgaz boru hatlarına desteğin artması için yapılan hamleler nedir? TANAP Projesi’ndeki gelinen son safha nerededir?
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN – Teşekkürler Sayın İrbeç.
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) –
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı Sayın İrbeç “130 gerçekçi bir hedef midir şu anda 2023 yılında?” dediniz. Şu anda yüzde 25’lerdeyiz arkadaşlar, yani 2012’nin sonunda yüzde 25’lerdeyiz. Buradaki yağış rejimlerinin düzenli olmasından tutun ki birçok faktör var. Rüzgârla alakalı 11 bin megavatlık lisansların realize edilmesini bekliyoruz, 2 bin küsur megavatı oldu. Güneşle alakalı yatırımlara başlıyoruz. Biz bu hedefimizi gerçekçi buluyoruz. Fukuşima’dan sonra bizim nükleer güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı kararlılığımızda herhangi bir etkileşim olmadı ama biz, bu kazayı dikkate alıyoruz ve güvenlik sistemleriyle alakalı, güvenliğin arttırılmasına dönük 11 temel başlıklı 88 tane alt başlığı tekrar değerlendiriyoruz. Belki biraz bize bu süreye patlar, belki birazcık daha zamanımızı alır ama sonunda daha güvenilir bir nükleer güç santralini yapmış oluruz.

Kaya gazıyla alakalı, Kuzey Akımla alakalı açıklamalar yapıldı. Kaza gazıyla alakalı çalışan Amerika Birleşik Devletleri orijinli firmalar var ülkemizde. Yeni başlayan bir dal bu ama biz bununla alakalı hangi yatırımcı hangi sahayı almak istiyorsa, bununla alakalı tekliflere de açık olduğumuzu bu vesileyle tekrar belirtmek isterim. Kuzey Akımla alakalı, Almanya’nın Rusya, Finlandiya üzerinden Rusya’dan getirttiği doğal gaz var, bizim geliştirdiğimiz projeler var, bunlar da devam ediyor.

 

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili