Önemli Linkler

15.01.2013 TBMM Genel Kurulu Soru-Cevap Bölümü

 

YUSUF ZİYA İRBEÇ (Antalya) – Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Suriye konusunda dün, yani 14/01/2013 tarihinde, yine 52 Birleşmiş Milletler üyesi ülke, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine, İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilciliği kanalıyla bir başvuru yaparak Uluslararası Ceza Mahkemesinin duruma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla müdâhil olmasını istemiştir. Aynı yönde karar Libya ve Sudan için alınmıştı, bu defa, bu mektubu Libya da imzalamıştır. Bu mektubu imzalayan ülkeler arasında Türkiye yoktur. Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi uluslararası sözleşmelere -Başbakanın 2004 yılında imzalanacağı yönünde söz vermesine rağmen- geç taraf olarak işin özünü kaçırmakta ve dış politikada etkili kararlarda söz sahibi olamamaktadır.
Hani, biz Suriye konusunda ölen 60 binin üzerinde vatandaş için duyarlı idik. Suriye’de yirmi iki aylık kriz büyüyor. İnsan hakları konusunda izleme yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) 14/01/2013 tarihindeki son şiddet olaylarında en azından 26 çocuğun öldüğünü bildirdi.
Bir yıl önce, İsrail Dışişleri Bakanı Liberman, Mavi Marmara’daki davranışından dolayı, Türkiye’yi cezalandırmak için İsrail’in PKK’yı destekleyeceğini söyledi. NATO’nun Yunanistan aracılığıyla PKK’yı desteklediği haberleri var. Türkiye’nin bu konudaki stratejisi nedir?
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ederim.
BAŞKAN – Sayın Bakan, cevap verecek misiniz soruya?
GENÇLİK VE SPOR BAKANI SUAT KILIÇ (Samsun) – Sayın Başkanım, Sayın İrbeç’in sorusuyla alakalı olarak şunu ifade etmek isterim: Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti uluslararası zeminde, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak dış politikasını şekillendirmektedir. Bu anlamda, gerek Suriye politikasında gerekse terörle mücadelenin uluslararası ayağına ilişkin enformatik politikaların şekillenmesinde Türk milletinin saygınlığına ve beklentilerine paralel bir düzlemde politikalarımız belirlenmektedir. Atılan adımlarda milletimizin ari menfaatlerini korumaya yönelik en üst düzeyli girişimler her zeminde yürütülmektedir. Bu üst düzeyli girişimlerin yürütüldüğü zeminlerden bir tanesi de hiç tereddüt olmamak üzere NATO zeminidir. Hükûmetlerimiz döneminde, PKK terör örgütü uluslararası terör örgütleri listesine dâhil edilmiş ve bu çerçevede, uluslararası toplumun PKK terör örgütünün bölücü ve yıkıcı faaliyetlerine karşı teyakkuz hâlinde olması temin edilmiştir.

Sorunuzun İsrail Dışişleri Bakanının girişimleriyle ilgili boyutu bugünkü konumuzu ve gündemimizi alakadar etmediğinden dolayı o kısmına cevap veremiyorum.

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili