Önemli Linkler

Dış politikada birlik olmak şart

Hüseyin Türkoğlu İSTANBUL

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, Türkiye`nin öneminin bütün dünya tarafından kabul edildiğini belirterek, özellikle dış politikada birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Çerçeve`den Yansımalar programında dış ilişkilerdeki dengenin önemine temas eden Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, `Dış politikada iktidar muhalefet çatışması olmamalıdır. Bu çok tehlikelidir. Bu konuda devlet politikası uygulanmalıdır` dedi.

TGRT HABER TV`de canlı olarak yayınlanan `Çerçeve`den Yansımalar` programında Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Fuat Bol ile yazarımız İsmail Kapan`ın bu haftaki konuğu, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç oldu. Prof. İrbeç, gündemdeki son gelişmelerin ele alındığı programda, Bol ile Kapan`ın sorularını cevaplandırdı.

> Güçler dengesi
Türkiye`nin bölgenin önemli bir ülkesi olduğunu ifade eden Prof. İrbeç, `Ancak dış politikada önemli olan bölgenin güçlerinin iyi tahlil edilmesidir. Bölgede farklı güçler dengesi var. Ancak birçok önemli isim bölgede Türkiye`nin önemine işaret ediyor.

ABD`nin İslam dünyası ile iyi geçinmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü kaynaklar İslam coğrafyasında. İsrail ve İsrail lobili farklı bir politika izliyor. Herkes kendi imkanları doğrultusunda bölgede etkili olmak istiyor. ABD`nin bölgede etkili olması için daha akılcı politikalar izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede de dengenin sağlanması için Filistin Devleti`nin bölgede olması gerekir` diye konuştu.

> Türkiye`nin gücü ve misyonu
3 yıl önce yaptığı açıklamada, Yaser Arafat ile Saddam Hüseyin görevden uzaklaşmadan bölgede barışın sağlanamayacağını söylediğini belirten Prof. İrbeç, şunları söyledi: `Şu anda bölgede Türk ve Arap olmayan küçük, yönlendirilebilir bir devlet kurdurulmaya çalışılıyor. Halbuki bölgenin istikrarı için Türkiye`nin mevcut haliyle bölgede bir istikrar unsuru olarak bulunması ve güçlü bir yapı ile yoluna devam etmesi gerekiyor. Bölgedeki gelişmeler Türkiye`yi doğrudan etkiler. Türkiye bu konuda yanlış hesap yapmamalı. Türkiye`nin kendine göre bir gücü ve misyonu; Adriyatik`ten Çin`e kadar bir dolaşım alanı var. AB`ye üyelik süreci devam ediyor. Ama AB`de karar mekanizmaları 20 günde karar verirken, ABD`de 2 günde karar verilir. Ancak gerek ABD, gerek AB ve gerekse Çin ile ortak çıkarlar olduğu zaman iş birliği yapılır. ABD Dışişleri Bakanı Rice, `ABD`nin menfaatleri Orta Doğu`da İsrail`den önce gelir` diyor. Bu nedir, öncelikle kendi menfaati önemlidir.`

> Dış politikada birlik
Yapılan bütün stratejik araştırmalarda Türkiye`nin öneminin belirtildiğini ifade eden Prof. İrbeç, `Ünlü bir danışmanlık firmasının (2050 yılında dünyada ne olacak) konulu araştırmasında Çin`in ekonomik büyüklüğünün ABD`yi yüzde 43 geçeceği belirtiliyor. Araştırmada Türkiye`nin ekonomik büyüklüğünün İtalya`yı yakalayacağı gösteriliyor. İtalya bugün G-7 üyesi bir ülke. Dolayısıyla Türkiye`nin önemi asla ihmal edilemez` dedi.

Prof. İrbeç, Türk Dünyası Kurultayı hakkında da şunları söyledi: `Türkiye`nin önemi burada da vurgulanmaktadır. Kurultaya katılanlar aynı dili konuşuyorlar, aynı düşüncelere sahipler. Türkiye 250 milyonun üzerindeki bir nüfusla her yere gider. Türk Cumhuriyetleri ile ilişkiler son yıllarda hızlandı. Öğrenci gidiş gelişleri, iş adamlarının gidiş gelişleri arttı. Bu ülkelerle yapılan boru hatları sayesinde Türkiye ayrı bir önem kazandı. Yani sizin partneriniz kuvvetli ise siz de kuvvetli oluyorsunuz. Bölgedeki bu iş birliği çalışmalarını AB ilişkilerinde de değerlendirmek gerekir. Bu husus dış politika yapımcılarınca dikkatle ele alınmalıdır. Türkiye`de bir dış politika yapımcısı hem İslam ülkeleri boyutunu, hem Avrupa boyutunu, hem ABD boyutunu, hem Türk Dünyası boyutunu ve hem de Çin-Rusya boyutunu çok iyi analiz etmelidir. Ona göre dengeyi sağlamalıdır. Dış politikada iktidar muhalefet çatışması olmamalıdır. Bu çok tehlikelidir. Bu konuda devlet politikası uygulanmalıdır.`

> AB`nin bize ihtiyacı var

Prof. İrbeç Türkiye-AB ilişkileri konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı: `AB-Türkiye ilişkilerinde karşılıklı değerler önemli. Bizim onların değerleri konusunda bir kaygımız yok. Ancak bazı aşırı uçlar Papa`nın beyanatlarını da kullanarak Türkiye`nin üyeliğine karşı çalışmalar yapacaklar. Fakat şunu da biliyorlar; Türkiye`nin demokratik yapısı ve genç nüfusu onlar için önemli. AB`nin genç bir nüfusa ihtiyacı var. Önemli bir pazar ve önemli bir dinamik. Ekonomisinin gelişme potansiyeli büyük. Jeostratejik konumu önemli. Orta Doğu`ya açılış için Türkiye şart. Enerji hatlarının merkezinde bulunuyor. İslam ülkeleriyle rahat ilişki için Türkiye gerekli. Güçlü bir ordusu var. Şu anda Almanya`da 3 milyonun üzerinde Türk yaşıyor, yüz binin üzerinde de girişimci var. Antalya`da başlayan Türk Kurultayı`na Çin`den Balkanlar`a kadar her ülkeden katılımcı geldi. Zaten Türkiye Gümrük Birliği`ne girmiş. Bütün bunlara rağmen Türkiye dışarda kalırsa bu AB için iyi olmaz. Yukarıda saydığımız avantajlardan mahrum kalır.`

> Balkanlar önemli
Konuşmasında Balkanların önemine temas eden Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, şunları ifade etti: `Bu bölgede yaşayanlar yüz yıllarca Osmanlı ile iç içe yaşamışlardır. Bu ilişkiler halen de sıkı bir şekilde devam etmektedir. Türkiye, hem Arap ülkeleriyle hem de Balkan ülkeleriyle bağlarını sürdürmektedir. Bu çerçevede Üsküp`te bir Balkan Üniversitesi kuruluyor ve ben de buranın kurucu rektörü olmak için YÖK`le yazışmalarıma başladım. Çalışmalar devam ediyor. Bu üniversitede hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar okuyabilecek ve ders verebilecek. Siyaset üstü ve çok kültürlülüğe uygun bir danışma kurulu oluşturuluyor. Eğitim dili olarak İngilizce`nin seçilmesine karar verildi, ancak Türkçe, Arnavutça ve diğer diller de öğretilecek.`

> Papa yanlış yaptı
> Papa 16. Benediktus`un Türkiye ziyareti öncesi yaptığı açıklamanın yanlış olduğunu bütün aklı selimin kabul ettiğini belirten Prof. İrbeç, `Bir peygamberi bu şekilde itham etmek başlı başına bir yanlıştır. Hele hele bunu bir din adamının yapması daha büyük yanlıştır. Bir an önce özür dilenmesi gerekir. Bunca Haçlı Seferlerinden sonra biz AB ile birlikte olmaya çalışıyoruz. Artık bunlar aşılmalı` dedi.

> Nasıl yabancı dil öğrenmeli?
Çocukluğunda dünyada herkesin sadece Türkçe konuştuğunu düşündüğünü, ancak bunun böyle olmadığını öğrenince yabancı dil öğrenmeye başladığını belirten Prof. İrbeç, `Liseyi bitirinceye kadar üniversite seviyesinde 5 yabancı dil öğrendim. Günde 13-15 saat çalışıyordum. Bu çerçevede liseyi bitirince, bir ailenin aracılığı ile Viyana`ya gittim ve orada burslu olarak okudum. Okuduğum okulda yabancı öğrenciler temsilciliği görevinde de bulundum. Daha sonra Paris`e gönderildim. Müteakiben Odalar Birliği`ne (TOBB) davet edildim ve bir süre burada danışmanlık yaptım` dedi. Her zaman yaşının önünde görevler üstlendiğini ifade eden ve akademik kariyer bakımından da hızlı bir süreç yaşadığını belirten Prof. İrbeç, 1995 yılında profesörlüğe yükseldiğini söyledi.

> Ezbercilik yetenekleri köreltiyor
İnsan yapısının hareketli olduğunu belirten Prof. İrbeç, `Korkarak, hata yapma endişesiyle lisan öğrenemezsiniz. Cesur olacaksınız ve hata yapma riskini göze alacaksınız` şeklinde konuştu. Lise ve üniversitede yaşanan ezberciliğin insandaki bazı melekeleri yok ettiğini ifade eden Prof. İrbeç, `İnsan çalışarak yorulmaz. Biz tatil kavramını yanlış yorumluyoruz. Batıda tatil yapanlar daha farklı faaliyetlerde bulunurlar. Bu da insanları dinamik tutar. Yatarak tatil yapmak ise tembellik kaynağıdır. İnsan fazla uyku ile uykudan keyif almaz. Önemli olan yeterli uykudur ve az uykuya alışmak insanı daha dinç tutar` dedi.

Prof. İrbeç, lisan öğrenimi konusunda hedefin büyük tutulmasının önemine de işaret ederek, `Bir insan `benim imkanlarım bir lisan öğrenmeye yetmez` diyorsa başarısı farklı olur, hedefi ile birden fazla lisan öğrenmek olursa farklı olur` şeklinde konuştu.

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili