Önemli Linkler

Antalya Rapor

 

MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, Antalya’nın Konyaaltı İlçesi’ne bağlı ormanlık alanlarındaki ağaç katliamı ve sınırsızca verilen taş ocakları ruhsatları ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. İrbeç soru önergesinde yine Konyaaltı Belediyesi sınırları içerisinde bulunan mermer depolarına neden göz yumulduğunu verdiği gensoruda sordu. Antalyalı Vekili’in, bugüne kadar kanayan yara haline gelen ve toplumu, çevrecileri rahatsız eden doğa katliamı ve kamuoyunun merak ettiği birçok konuyu gündeme taşıması da taktir topladı.

"HELAL SANA İRBEÇ"

Dünya’da sadece Toros Dağlarının yüksek tepelerinde bulunan “Sedir” Ağaçları’nın bulunduğu bölgelere yüzlerce taş ocağı ruhsatı verilerek doğanın ve çevrenin büyük tahribata uğratıldığı sorunla ilgili MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, kanayan yaraya parmak bastı. İrbeç, TBMM’ye verdiği soru önergesinde yine Konyaaltı Belediyesi sınırları içerisinde bulunan mermer depolarının ruhsatlarının olup olmadığının araştırılmasını istedi. Denizi, havası güneşi ve en önemlisi de doğası ile dünyada marka haline gelen Antalya’da ormanlık alanlarda izin verilen taş ocakları nedeni ile yaşanan çevre katliamı ile ilgili yıllardır çevreciler eylemlerini sürdürüyordu. Çevrecilerin verdiği mücadeleler sonuçsuz kalırken Antalya ve bölgesinde maden arama yada taş ocakları ruhsatları verilmeye devam ederken ocaklar tarafından yapılan tahribatta devam ediyordu.

ANTALYALI VEKİL KANAYAN YARAYA EL ATTI

Yıllardır kanayan bir yara halinde toplumu rahatsız eden mermer ve taş ocakları konusunda Antalyalı Vekil Yusuf Ziya İrbeç, TBMM’ye verdiği gensoru ile kamuoyunun gönlüne su serpti. Antalyalı Vekil İrbeç’in konu ile ilgili yaptığı araştırmanın ardından hazırladığı soru önergesini Meclise sundu.

İŞTE İRBEÇ’İN TBMM’YE VERDİĞİ O SORU ÖNERGESİ;,

09.04.2013
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen konu hakkındaki sorularımın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Prof.Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ
MHP Antalya Milletvekili

2004 yılında Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle taş ocakları ‘Çevre Etki Değerlendirme’ sürecinden muaf tutulunca sayıları hızla arttı. Türkiye’de 11 yılda 85 bin taş ocağı ruhsatı verilmiş olup, taş ocağı sayısının en çok arttığı illerin başında ise Antalya ve Muğla gelmektedir.

Antalya’da ruhsatlı taş ocağı sayısı il genelinde 1059’dur. Bunların 30-40’ı taş ocağı dışındaki maden faaliyetleri için verilen ruhsattır. Geri kalanları ise taş ve mermer ocaklarıdır. Korkuteli’nde 230, Elmalı’da 150 ve Antalya merkezde 134 taş ocağı bulunmaktadır. Ayrıca Antalya Konyaaltı bölgesi dahil olmak üzere birçok yerde ruhsatsız taş ocaklarının faaliyetlerini hiçbir engelle karşılaşmadan devam ettirdikleri yönünde tarafımıza bilgiler gelmektedir.

Antalya’nın Kızılcık Yaylası’nda dünya mirası olarak kabul edilen ve koruma altında olduğu için, bir tek dalını kırana dahi hapis cezası verilen sedir ağaçları taş ocakları tarafından kökünden kesilerek yok edilmektedir. Taş ocağından yayılan tozlardan ormanlık alandaki tüm bitki örtüsü etkilenmekte ve zaman içerisinde ağaçlar kurumaktadır. Bölgede faaliyetlerine devam eden taş ocaklarının etrafındaki ormanlık alanların kuruyarak yok olması bunun en büyük kanıtıdır.

Yasalara ve usulüne uygun çalışan taş ocaklarına elbette ki söylenebilecek bir şey yoktur. Ancak usulsüz çalışanlara ve çevreye zarar verenlere karşı gereken müdahalelerde bulunmak büyük bir zorunluluktur. Bununla ilgili olarak:

1- Antalya Konyaaltı’nda ve Antalya’nın diğer bölgelerinde ruhsatsız ve geçici izinle faaliyet gösteren taş ocakları var mıdır? Varsa sayıları nedir?

2- Konyaaltı İlçe sınırları içerisinde yer alan taş ve mermer depolarının ruhsatları bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise ruhsatlı mermer ve taş depolarının isimleri hangileridir?

3- Maden Kanununda yapılacak bir değişiklikle taş ocaklarını Çevre Etki Değerlendirme sürecine dahil etmeyi düşünüyor musunuz?

4- Mevcut taş ocaklarının bu denetimsiz faaliyetleri çevreyi telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip ediyor. Bu durumu önlemek için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

5- Denetlemelerde yetersiz kalan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin işlevselliklerini sağlamak için nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?

Site İçi Arama

Twitter

© Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç - 23. ve 24. Dönemler Antalya Milletvekili